Sve popularnija tehnika kuvanja na našim prostorima je upravo tehnika spremanja hrane u vakumskim vrećama odnosno na francuskom jeziku – Sous vide. Sous vide je vrsta preciznog kuvanja u podvakumskoj vreći, u kontrolisanom termičkom okruženju. Ova tehnika je razvijena u Francuskoj 1960-ih i u međuvremenu je postala popularna među profesionalnim kuharima širom svijeta.
Kuvanje u vakumu je tehnika koja se koristi za pripremu hrane u vakumiranoj ambalaži.
Ova tehnika omogućava da se hrana kuva na niskim temperaturama, što joj daje nevjerovatnu mekoću i sočnost.
Kuvanje u vakumu se obično radi u posebnim vakumiranim aparatima, koji se sastoje od posebnih plastičnih vrećica za vakumiranje i metalne posude (komore) za kuvanje.Kada se hrana stavi u vrećicu, aparat će istisnuti sav zrak iz nje i stvoriti vakum. Zatim se hrana tako vakumirana stavlja u komoru za kuvanje i kuva se na niskim temperaturama.
Koje su prednosti kuvanja u vakumu?
Postoji nekoliko prednosti kuvanja u vakumu u odnosu na tradicionalno spremanje hrane a to su:
Zdravije spremljena hrana: Ovakvo kuvanje omogućava da se hrana kuva na niskim temperaturama, što je zdravije od kuvanja na visokim temperaturama i pomaže da se u hrani zadrži više hranjivih sastojaka, što je korisno ukoliko se želimo da se zdravo hranimo.
Ravnomrijerno kuvanje hrane: Kada se hrana kuva na visokim temperaturama, vanjski slojevi se brže kuvaju od unutrašnjih, što može dovesti do prekuhavanja i gubitka hranjivih sastojaka. Međutim, kada se hrana kuva u vakumu, temperatura se jednako raspoređuje kroz cijelu hranu, što omogućava da se kuva ravnomjerno.
Duže trajanje spremljene hrane: Kada se hrana kuva u vakumu, ona se može čuvati u plastičnim vrećicama ili u posebnim vakumiranim posudama, što omogućava da se spremi na duže vrijeme bez gubitka kvaliteta.
Brže kuhanje: Sous vide tehnika omogućava brže kuvanje nego što je to moguće u tradicionalnom kuvanju.
Koju hranu sve možete spremati ovom metodom pogledajte ovde.
U video prezentaciji pogledajte kako to izgleda priprema ovom metodom.
Veliko nam je zadovoljstvo što našim gostima uvijek možemo ponuditi najbolja rješenja na tanjiru. O tome svjedoče sva naša sočna jela i specijaliteti u kojima gosti našeg tradicionalnog restorana mogu u potpunosti uživati.