Blog

Dobro došli na našu blog stranicu. Ovdje ćete pronaći više informacija i savjeta za ugodan  boravak u našem gradu.

Da biste na vrijeme bili informisani o pogodnostima, popustima i savjetima koje nudimo, prijavite se na naš Newsletter putem priložene forme.



    Saglasan/a sam sa politkom privatnosti

    Šta je Sous vide tehnika kuvanja?

    feb 22, 2023

    sous vide razne vrste

    Sve popularnija tehnika kuvanja na našim prostorima je upravo tehnika spremanja hrane u vakumskim vrećama odnosno na francuskom jeziku – Sous vide. Sous vide je vrsta preciznog kuvanja u podvakumskoj vreći, u kontrolisanom termičkom okruženju. Ova tehnika je razvijena u Francuskoj 1960-ih i u međuvremenu je postala popularna među profesionalnim kuharima širom svijeta.

    Kuvanje u vakumu je tehnika koja se koristi za pripremu hrane u vakumiranoj ambalaži.

    Ova tehnika omogućava da se hrana kuva na niskim temperaturama, što joj daje nevjerovatnu mekoću i sočnost. 

    Kuvanje u vakumu se obično radi u posebnim vakumiranim aparatima, koji se sastoje od posebnih plastičnih vrećica za vakumiranje i metalne posude (komore) za kuvanje.Kada se hrana stavi u vrećicu, aparat će istisnuti sav zrak iz nje i stvoriti vakum. Zatim se hrana tako vakumirana stavlja u komoru za kuvanje i kuva se na niskim temperaturama.

    tehnika sous vide

     

    Koje su prednosti kuvanja u vakumu?


    Postoji nekoliko prednosti kuvanja u vakumu u odnosu na tradicionalno spremanje hrane a to su:

    Zdravije spremljena hrana
    : Ovakvo kuvanje omogućava da se hrana kuva na niskim temperaturama, što je zdravije od kuvanja na visokim temperaturama i pomaže da se u hrani zadrži više hranjivih sastojaka, što je korisno ukoliko se želimo da se zdravo hranimo.

    Ravnomrijerno kuvanje hrane: Kada se hrana kuva na visokim temperaturama, vanjski slojevi se brže kuvaju od unutrašnjih, što može dovesti do prekuhavanja i gubitka hranjivih sastojaka. Međutim, kada se hrana kuva u vakumu, temperatura se jednako raspoređuje kroz cijelu hranu, što omogućava da se kuva ravnomjerno.

    Sous Vide

    Duže trajanje spremljene hrane: Kada se hrana kuva u vakumu, ona se može čuvati u plastičnim vrećicama ili u posebnim vakumiranim posudama, što omogućava da se spremi na duže vrijeme bez gubitka kvaliteta.

    Brže kuhanje: Sous vide tehnika omogućava brže kuvanje nego što je to moguće u tradicionalnom kuvanju.

    Koju hranu sve možete spremati ovom metodom pogledajte ovde.

    U video prezentaciji pogledajte kako to izgleda priprema ovom metodom.

    Veliko nam je zadovoljstvo što našim gostima uvijek možemo ponuditi najbolja rješenja na tanjiru. O tome svjedoče sva naša sočna jela i specijaliteti u kojima gosti našeg tradicionalnog restorana mogu u potpunosti uživati.